علم یادگیری سریعتر و فرایادگیری در پنج حوزه است: تمرکز، مطالعه، حافظه، تندخوانی و تفکر

تمرکز

تمرکز ما را قادر می سازد قدرت مغز خود را معطوف به وظیفه ای خاص کنیم تا آن وظیفه را به بهترین شکل ممکن انجام دهیم.

مطالعه

هفت عادت برای مطالعه بی حد و مرز:

اول؛ از یادآوری فعال استفاده کنید.

یادآوری فعال فرآیندی است که از طریق آن مطالب را مرور و به سرعت بررسی می کنید که چه مقدار از آن را به خاطر می آورید.

  • مطالبی را که مطالعه می کنید؛ مرور کنید
  • سپس کتاب را ببندید، فیلم آموزشی را قطع کنید و هرآنچه را خوانده اید، به خاطر بیاورید
  • دوباره نگاهی به مطالب بیندازید. چه مقدار از مطالب را به خاطر می آورید؟

عادت دوم؛ از تکرار با فاصله زمانی معین استفاده کنید

تکرار با فاصله زمانی معین ساده اما بسیار موثر است چرا که عمدا نحوه عملکرد ذهن خود را تغییر می دهید. این شیوه موجب می شود که یادگیری پرثمر باشد و مغز مثل ماهیچه با تقویت ارتباط سلول های عصبی محرک واکنش نشان دهد. با ازایش فاصله بین زمان های مطالعه هربار این اطلاعات را در ذهنتان نرمش می دهید که باعث حفظ بلند مدت و پایدار دانش می شود.

عادت سوم؛ حواستان به حال روحیتان باشد

حالت روحی شما در زمان انجام هرکاری بیشترین تاثیر را دارد.

عادت چهارم؛ از حس بویایی خود استفاده کنید.

هنگام مطالعه روغنی با بویایی به خصوص به دستان خود بزنید و حتما قبل امتحان نیز همین کار را بکنید.

عادت پنج؛ موسیقی برای ذهن

موسیقی باروک، مانند باخ و هندل و تیلمان جدی را برای فرد ایجاد می کند که تمرکز کند و در نهایت او را وارد تمرکز عمیق در حالت امواج مغزی آلفا می کند.

عادت ششم؛ با تمام مغزتان گوش کنید.

ارتباطی بسیار قدتمند میان گوش کردن و یادگرفتن وجود دارد و یادگیری بیش از یک چهارم افراد، شنیداری است یعنی با شنیدن بیشتر می آموزیم.

برای گوش کردن فعال به این چهرا نکته توجه کنید: ۱. توقف: در هنگام گوش دادن هر چیزی که در اطراف می افتد را متوقف کنید و به آن توجه نکنید. به یاد داشته باشید که گوش دادن، بیش از شنیدن کلمات است، تغییرات لحن، زبان بدن، حالات چهره همگی اطلاعات مکمل به ما میدهند ۲. همدلی: خود را جای گوینده بگذارید ۳. آمادگی: با آمادگی به صحبت ها گوش دهید، به خاطر داشته باشید که یادگیری شما وابسته به حالت روحی است. ۴. مرور: اگر برایتان مهیاست که مستقیم با سخنران صحبت کنید، این کار را انجام دهید. اگر امکان یادداشت برداری برایتان وجود دارد، این کار را انجام دهید. سپس تامل کنید که سخنران چه چیزی گفته است.

عادت هفتم؛ از یادداشت های خود یادداشت بردارید.

سه نکته برای بهبود یادداشت برداری؛ ۱. فکر کنید: قبل از اینکه یادداشت برداری کنیدف در این باره فکر کنید که امیدوارید از این جلسه چه چیزی نصیبتان شود. ۲. مشخص کنید: با دقت به اطلاعات ارائه شده گوش بدهید و مشخص کنید چه چیزی برای هدف شما از همه مهمتر است. ۳. اولویت بندی کنید: همانطور که یادداشت های خود را پس از ارائه مرور می کنید، اطلاعاتی را که بایتان بیش از همه ارزشمند هستند، اولویت بندی کنید و در صورت لزوم تعدادی یادداشت به آن بیافزاید

 

حافظه

قطعا حافظه مهمترین بخش فرآیند یادگیری است. اگر نتوانید چیزی را به یاد آورید، پس در واقع هیچ چیزی نمی توانید یاد بگیرید. بدون حافظه دانشی هم در کار نخواهد بود. به دلیل شیوه آموزش به ما جهت حفظ کردن چیزهای مختلف که معمولا همیشه حفظ کردن طوطی وار بوده است. تا به امروز اکثر مدارس به دانش آموزان آموخته اند که با تکرار کردن موضوع را یاد بگیرند.

حافظه شما یکی از مهم ترین دارایی هایتان است. خوشبختانه شما با حافظه فوق العاده متولد شده اید، فقط باید به شما نشان داده شود چطور از این حافظه بهره بگیرید.

چیزی به اسم حافظه خوب و بد نداریم، فقط حافظه تعلیم دیده و ندیده داریم. دانشمندان می گویند که هیچ محدودیتی بر سر راه حافظه وجود ندارد و حافظه را می توان مثل ورزشکار تعلیم داد.

همیشه این سه نکته را برای افزایش حافظه آنی به خاطر داشته باشید:

  • انگیزه: بسیار بیشتر احتمال دارد، چیزهایی را که انگیزه داریم به خاطر بیاوریم. بنابراین برای اینکه حافظه قدرتمند داشته باشید، انگیزه قدرتمند برای این کار برای خود باید بدهید. اگر بتوانید خود را متقاعد کنید که به خاطر آوردن چیزی ارزشمند است، حتما آن را به خاطر خواهید آورد.
  • مشاهده: بیشتر اوقات که قادر به یادآوری مطلبی نیستیم، مشکل نگه داشتن مطلب در حافظه نیست، مشکل در عدم توجه است. اگر برای بهبود حافظه جدی هستید، خود را شرطی کنید که حتما در هر موقعیتی که مایلید همه چیز را به خاطر آورید، کاملا حاضر باشید.
  • روش ها: استفاده روش هایی برای تقویت حافظه

ایجاد ارتباط برای خودمان موجب افزایش چشمگیر حافظه مان می شود.

تجسم

ارتباط:  این اصل برای حافظه و یادگیری ضروری است؛ برای یادگیری اطلاعات جدید باید آن را با آنچه هم اکنون می دانید ارتباط بدهید.

احساس

افزودن احساس به هرچیزی آن را خاطره انگیز می کند.

مکان

اگر بتوانید چیزی را با مکانی مرتبط کنید، بیشتر احتمال دارد آن را به خاطر آورید.

 

تندخوانی

به عصر اطلاعات خوش آمدید. این همه اطلاعات باعث شده که در عصر حاضر کسانی می توانند از آخرین اطلاعات بهره بگیرند، مزیت رقابتی لازم برای موفقیت را نه تنها در سطح دانشگاهی و حرفه ای بلکه در دیگر حوزه های زندگی دارند. پژوهش ها نشان می دهد که رابطه مستقیمی میان خواندن و موفقیتتان در زندگی وجود دارد. کسانی که با مهارت مطالعه می کنند شغل بهتر، درآمد بیشتر و فرصت های بیشتر برای موفیت در تمام عرصه های زندگی دارند. دقت کنید که اگر مهارت خواند شما معمولی باشند، درک شما نیز مشابه دیگران خواهد بود.

خواندن تمرینی فراتر از تمام تمرین های ذهنی است و مغز همواره عضله ای است که با چالش های بیشتر قدرتمند می شود.