آیا تا به حال چیزی در مورد منطقه یا حاشیه امن شنیده اید؟ حاشیه امن را با اصطلاح Comfort Zone می شناسیم. منطقه یا حاشیه امن وضعیتی است که در آن احساس راحتی می کنید و در آن، توانایی شما آزمایش نمی شود. برای خارج شدن از منطقه امن به مناطق ناآشنا و بدون آزمایش همواره خطر نیز وجود دارد. در واقع حاشیه امن یک وضعیت رفتاری است که فرد در موقعیتی بی طرف و  بدون اضطراب عمل می کند. جایی که ما احساس می کنیم کنترل داریم، قسمتی از حاشیه امن ما محسوب می شود مثل غذا خوردن، نظافت، خوابیدن و آشپزی کردن است. بعضی از افراد دوست دارند از این حاشیه امن خارج شوند و خود را به چالش بکشند. مثلا پیدا کردن کار و به کار مشغول شدن که ما را کمی دچار استرس می کند نشان دهنده خارج از شدن از منطقه امن است.

مفهوم منطقه امن

ما برای زندگی کردن نمی توانیم برای همیشه در منطقه امن خود زندگی کنیم. زندگی انسان سراسر پر از چالش و اتفاقات گوناگون است. برای زندگی بهتر گاهی باید از منطقه امن خارج شد. گاهی با وارد کردن یه تغییر از منطقه امن خارج می شویم و با اضطراب بسیار کوچکی که در ما به وجود آمده است به پیشبرد اهداف و زندگی می پردازیم. استرس ناشی از این تغییرات به ما کمک می کند تا به موفقیت برسیم. اما اگر این میزان استرس از حد انتظار بالاتر رود نه تنها به موفقیت کمک نمی کند بلکه تاثیر معکوس بر روی پیروزی می گذارد.

گسترش منطقه امن

هنگامی که منطقه امن شما کوچک باشد برای انجام هر کار کوچکی دچار استرس می شوید. با کوچک بودن منطقه امن و استرس برای هر کار شما نمی توانید در کار خود پیش رفت داشته باشید. برای حل این مشکل سعی کنید مدام به کارهای متفاوت بپردازید که تا به‌حال به آن نپرداختید. هر باری که شما این کار را انجام می دهید تعداد کارهای عادی خود را در منطقه امن بیشتر می کنید و منطقه امن خود را بزرگتر و در نتیجه استرس شما برای انجام هر کار کوچکی کم می شود.

یادگیری کارهای بیشتر و کمک به گسترش منطقه امن

هرچه ما به دنبال انجام کارهای بزرگ باشیم و چالش های بزرگ را دنبال کنیم دوپامین بیشتری در خون ما ترشح می شود. دوپامین کمک می کند تا هیجان ما بالا رود. افزایش هورمون استرس باعث افزایش تلاش ما در رسیدن به موفقیت می شود. انسان ها برای این که بتوانند در متعادل ترین منطقه امن خود پیشرفت کنند نباید به میزان بالایی احساس راحتی کنند زیرا کارایی و پیشرفت کاهش می یابد و همچنین نباید میزان راحتی بسیار کم باشد زیرا باز هم میزان پیشرفت کاهش می یابد. باید سعی کنیم تا همیشه میزان استرس و همچنین آسایش ما کنترل شده باشد تا بتوانیم به بیشترین حالت پیشرفت خود برسیم. هنگامی که توانستید این دو موضوع را کنترل کنید می توانید منطقه امن خود را گسترش دهید و به انجام کارهای بسیاری بپردازید.

معایب ماندن در منطقه امن

کسی که از منطقه امن زندگی خود خارج نمی شود کم کم به حس بی ارزش بودن می رسد و اعتماد به نفس خود را از دست می دهد. این احساسات به یک حس منفی در زندگی تبدیل می شود که بسیار خطرناک است و ممکن است خطری برای زندگی فرد داشته باشد. این افراد در مورد هر کاری که قصد انجام آن را دارند دچار شک و تردید می شوند این عامل باعث می شود تا استرس ناشی از این شک و تردید باعث ترس شما از ایجاد تغییرات در زندگی شود به همین دلیل برای جلوگیری از برهم زدن آرامش همیشه در منطقه امن قرار می گیرید و از آن خارج نمی شود. کسانی که از منطقه امن خود بیرون نمی آیند در نتیجه به موفقیت نمی رسند و فرصت های خوب زندگی خود را از دست می دهند. تمام این عوامل مانع از رسیدن به تجربیات و مهارت های زندگی می شود. اغلب این افراد فکر می کنند استعداد کافی را ندارند و بهتر است به هیچ کاری اقدام نکنند.

برای موفقیت باید ریسک کرد و از این منطقه خارج شد

برای این که بتوانیم در هر کاری موفق شویم باید تمام خطرات کار را با جان و دل قبول کنیم و با ریسک تمام کار را انجام دهیم. یکی از شرایط رسیدن به موفقیت ریسک کردن است. مسلما اگر برای رسیدن به اهداف مایل باشید راهی را پیش روید باید در کار یا راهی قدم بردارید. و نمی توان با صبر و کردن و منتظر ماندن به موفقیت رسید. مسیر زندگی یک مسیر پر تلاطم است که برای موفقیت در آن باید به انجام کارهای گوناگون پرداخت. اگر دست بر روی دست بگذارید و هیچ قدمی برای رسیدن به هدف برنداشته باشید قطعا موفقیتی وجود ندارد. پس بهتر است برای رسیدن به موفقیت ابتدا هدف خود را مشخص کنید و از دایره امن خارج شوید و ریسک کارهای خود را قبول کنید و از انجام آن ها ترس نداشته باشید.

شناخت ۴ منطقه مهم برای رسیدن به منطقه رشد

برای این که بتوانیم از منطقه امن خارج شویم باید همان گونه که در بالا گفته شد بر روی اضطراب و استرس های خود پا بگذارید و با اطمینان به جلو حرکت کنید. برای رسیدن به منطقه رشد باید تمام مناطق خروج از حاشیه امن را بشناسیم.

منطقه اول

باید بدانید که مرحله اول منطقه امن است. منطقه امن درست است که شما در آن احساس راحتی و آرامش می کنید اما این احساس راحتی همیشه دائمی نیست و این منطقه یک نوع مرگ تدریجی است. پس در مرحله اول باید سعی کنید از منطقه امن خارج شوید.

منطقه دوم

به واسطه خارج شدن از منطقه امن با منطقه ترس مواجه می شویم. در این منطقه افراد اعتماد به نفس بسیار پایینی دارند زیرا به طور کامل رشد نکردند. در این مرحله افراد دائما به دنبال راهی هستند که از ادامه دادن راه منصرف شوند و دیگر ادامه ندهند.

منطقه سوم

در منطقه سوم یعنی منطقه یادگیری به ما آموزش های لازم داده می شود تا بتوانیم از دایره امن خود خارج شویم. در منطقه یادگیری افراد بسیار ناامید می شوند. همچنین با چالش و مشکلات بسیار بزرگی رو به رو می شوند. اما این عوامل نباید بر روی ادامه مسیر و یادگیری آن ها تاثیری داشته باشد. باید به طور کامل آموزش های لازم را کسب کنیم تا بتوانیم به منطقه رشد برسیم.

منطقه چهارم

منطقه چهارم برابر با منطقه رشد افراد است. در این مرحله ما با اهدافی که برای رسیدن به آن میخواهیم تلاش فراوان کنیم آشنا شدیم و به خوبی اهداف خود را درک کردیم. این امر کمک می کند تا ما شخصیت خود را محکم تر بسازیم و تمام مشکلاتی که بر سر راهمان قرار دارد را پشت سر بگذاریم و اعتماد به نفس خود را چندین برابر کنیم. اگر ما تمام این مراحل و مناطق را به خوبی پشت سر بگذاریم و به آن ها عمل کنیم می توانیم به رویاهای خود دست پیدا کنیم و به منطقه رشد برسیم.